maandag 10 december 2012

Cranberrycake met citroen (of citroencake met cranberry)


Cranberry's zijn nu vrij makkelijk te vinden. Op de markt zag ik een zak liggen voor € 1,00 en bij de AH kan je een zak kopen voor ongeveer € 2,00. Ook zonder goedkope markt kan je deze heerlijke cake dus maken. Normaal zijn gedroogde cranberry's prima, maar gebruik voor deze cake verse (of ontdooide) cranberry's, gedroogde doe je maar door je havermout heen ofzo.
Deze cake is héél lekker, hij is niet te zoet en ook echt niet zo zuur, eerder fris en een beetje warm. 
Mijn ouders hadden binnen twee uur drie plakken cake per persoon op, dat is altijd een goed teken natuurlijk.

Cranberrycake met citroen en citroenglazuur
Voor 1 grote cake (een cakevorm van ongeveer 30 cm lang)
110 gr boter
210 gr kristalsuiker
2 eieren
75 gr zure room
1 citroen: citroenrasp van een halve citroen + 1 eetlepel citroensap
170 gr tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
110 gr verse/ontdooide cranberry's
Voor het glazuur: het overgebleven citroensap + flink veel poedersuiker + suikerparels)
(recept van melangery.com)

1. Verwarm de oven voor op 175º en vet een grote (ongeveer 30 cm lange) cakevorm in.
2. Klop met een garde de zure room, citroenrasp en het citroensap.
3. Mix in een andere kom, de boter en suiker een paar minuten met elkaar. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, totdat de eieren zijn opgenomen.
4. Voeg aan het suikermengsel een snufje zout, het bakpoeder en een deel van de tarwebloem toe. Mix vervolgens tot een gladde massa. Voeg hierna het zure-roommengsel en de rest van de tarwebloem toe. Mix alles totdat het een glad geheel is.  
5. Roer de cranberry's door het cakebeslag. Doe het cakebeslag in een ingevette cakevorm en plaats hem voor 55-60 minuten in het midden van de oven. 
6. De cake is goed als een satéprikker er droog (met wat kruimels) uitkomt. Laat de cake op een rooster goed afkoelen.
7. Zorg ervoor dat de cake goed is afgekoeld als je er nog glazuur op wilt doen! Maak een simpel glazuur met het restje citroensap en poedersuiker. Voeg net zoveel poedersuiker toe, totdat het een stroperige vloeistof wordt. Je hebt hiervoor meer dan de helft van een poedersuikerbus nodig! Versier eventueel de cake nog met wat overgebleven cranberry's of met suikerparels.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen