maandag 15 oktober 2012

Behoorlijk gezond bananenbrood met dadels en kaneel



Bananenbrood is in Nederland niet makkelijk te krijgen. Bij mijn bakker kon je het een periode kopen, daar heette het 'bananenbreak', maar dat liep niet en nu is het er niet meer.
Dan maar zelf aan de slag! Want bananenbrood is eigenlijk best heel erg lekker. Het is overigens geen echt brood. Veel Amerikaanse blogs noemen iets een 'bread', terwijl wij Hollanders het gewoon 'cake' zouden noemen. Geen idee waar dat naamverschil vandaan komt. Echt een 'cake' is dit trouwens ook niet. Zelf vind ik dit het meest lijken op een kerststol; dezelfde kleffe en rijke smaak en met rozijnen erdoor. Dit bananenbrood is zonder suiker, maar smaakt dankzij de dadels toch lekker zoet. Eet het bananenbrood als ontbijt (met pindakaas of roomboter) of als een (best gezond) tussendoortje. De binnenkant blijft een beetje zacht, alsof het een niet goed gegaarde cake is. Maakt in dit geval niet uit, want er zitten toch geen eieren in. Enjoy!


Bananenbrood met dadels en kaneel 
250 gr tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gember
1/2 theelepel zout

125 ml (soja)melk
110 gr dadels*
2 theelepels vanille aroma
3 grote bananen (of 4 kleine), geprakt
+ eventueel nog 50-100 gr rozijnen
* Wat de dadels betreft: als het gedroogde dadels zijn, laat deze dan een paar uur weken in warm water. Als ze zacht zijn, zijn ze makkelijker te verwerken.
(recept van Vegangirl)

1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een grote cakevorm in.
2. Doe alle 'droge' bestanddelen' in een kom en meng dit. (bloem, bakpoeder en kruiden)
3. Pureer de melk, het vanille aroma en de dadels in een aparte kom. Stop als het een redelijk gladde massa is geworden. (dit ging prima met een staafmixer)
4. Voeg het dadel-melk-mengsel en de geprakte bananen toe aan het bloem-mengsel. Schep alles door elkaar (niet mixen), net zolang totdat je geen bloem meer ziet en het een homogene massa is geworden.
5. Bak het brood ongeveer een uur op 175 graden. Het brood is klaar als je een prikker er (redelijk) droog uit kan halen. Warm smaakt het nóg beter dan koud, maar laat het wel 10 minuten afkoelen.





3 opmerkingen:

  1. Oeh.. Dit ziet er zó lekker uit! Wat ontzettend jammer dat ik echt niet van dadels hou :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk smaakt het niet echt naar dadels, de dadels zitten er meer in voor de zoetheid. Je kan de dadels vast vervangen voor honing, al heb je dan wel minder nodig denk ik. Geen idee of je dan een goede structuur krijgt, zo'n keukenprinses ben ik helaas niet. ;)

      Verwijderen
  2. dadels proef je niet en is een vervanger voor suiker, natuurlijk kan je het gewoon met suiker maken maar dat is minder gezond

    BeantwoordenVerwijderen