vrijdag 1 maart 2013

Gezonde chocolade cruesli


Cruesli; hele zomervakanties in Frankrijk at ik handenvol van je.
Ja, handenvol: cruesli met melk vond ik vroeger maar gek, dus at ik het droog. Waarom zou je iets minder krokant maken door nattigheid toe te voegen?
Inmiddels ben ik daar overheen, maar nog steeds eet ik mijn cruesli snel op, voordat hij zompig kan worden. Sinds ik bijna elke dag havermoutpap eet en nog maar heel weinig cruesli, is de AH krokante muesli getransformeerd tot een zoete explosie in mijn mond. Te zoet.
En woah, ik had niet gedacht dat ik ooit 'te' voor 'zoet' zou schrijven, maar toch is het zo. Mijn smaakpapillen zijn blijkbaar écht niet meer gewend aan de megazoete cruesli (chocoladekoekjes en taart vormen vreemd genoeg geen enkel probleem). Gelukkig is het supersimpel én snel om zelf je eigen cruesli te maken.

In plaats van olie & suiker, gebruik je in dit recept een banaan om de havermout aan elkaar te binden. Voor de zoetheid voeg je nog wat honing of maple syrup toe.


Gezonde chocolade cruesli
175 ml water
1 banaan
3-4 eetlepels honing (of doe decadent en gebruik maple syrup)
3 eetlepels cacao (ongezoet!)
1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
 200 gram havermout (instant havermout is prima, bv van Euroshopper)
50 gram amandelen, gehakt
snufje zout
(aangepast naar dit recept)

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Blend de banaan met water, honing, cacaopoeder, kaneel en zout tot een chocomelachtige substantie.
3. Meng in een kom de amandelen met de havermout en voeg het bananenmengsel toe. Zorg ervoor dat alle stukjes havermout bedekt zijn met chocola. Als het mengsel te nat is, kan je een beetje havermout toevoegen. Het mengsel moet er kleverig uitzien.
4. Spreid je havermoutmengsel uit op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat je de hele plaat bedekt en het mengsel goed verdeeld.
5. Bak de cruesli ongeveer 40 minuten in de oven. Kijk regelmatig, elke oven werkt anders en je wilt geen aangebrande cruesli. Laat de cruesli afkoelen en breek het in stukken, de cruesli zal nog iets knapperiger worden door het afkoelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten